Molens

  • NL - Predator Reels Category
  • NL - Carp Reels Category
  • NL - Fly Reels Category
  • NL Match Reels Category
  • NL Sea Reels Category

Producten 1-12 van 395

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 395

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Vismolens

Hier bij Angling Direct, zijn we er trots op om een jou een enorm assortiment aan vismolens te kunnen bieden ongeacht welke discipline je aanhangt. We hebben de hele markt doorzocht om jou het beste van het beste te bieden voor een zo laag mogelijke prijs, dus je hoeft nooit meer dan nodig te betalen voor de molen van je dromen. We hebben zelfs onze eigen lijn met Advanta molens voor een uitstekende prijskwaliteit verhouding. Voor de ambitieuze visser die veel geld wil investeren in zijn visserij hebben we een rente vrije financiering ontwikkeld die beschikbaar is bij aankopen vanaf 300 GBP.

Het kopen van een molen is waarschijnlijk een van de eerste stappen bij het opbouwen van je uitrusting. Toch is het grote aanbod zelfs voor de ervaren visser overweldigend. Molens behoren tot het deel van je uitrusting waarin de meeste ontwikkeling is op technologisch vlak. Er is een constante zoektocht naar het perfecte materiaal dat niet alleen zo licht mogelijk is maar vooral met een zo hoog mogelijke sterkteprestatie om zo jouw visserij te verbeteren. Dit is voor zowel een beginner als een rot in het vak een indrukwekkend gebeuren waarbij nieuwe technische termen net zo snel veranderen als de karpervismode. Hopelijk zorgt deze handleiding voor verheldering en helpt het je met al het jargon.

Materialen en onderdelen

Er zijn veel verschillende type molens te verkrijgen, elk met zijn eigen specifieke toepassing en dus zul je bij sommige molens termen tegenkomen die niet relevant zijn voor een andere molen. Toch zijn er onderdelen die je op elke molen vindt binnen elke discipline: de spoel, het gedeelte waar de lijn omheen gewikkeld is, en het frame of de body van de molen. De meeste frames zijn gemaakt van een high performance materiaal zoals carbon. Het type carbon is verschillend per prijsklasse en veel producenten gebruiken hun eigen codes om de kwaliteit van het carbon weer te geven. Shimano produceert bijvoorbeeld hoge kwaliteit molens met Ci4 terwijl Daiwa Air Metal of Zaion gebruikt, beiden met magnesium als basis. Dit zijn slechts twee voorbeelden en binnen alle vis disciplines zul je nog vele andere termen tegenkomen. Veel molens in het lagere segment zullen uit koolstofcomposiet of grafiet bestaan. Vliegvis molens en centrepin molens daarentegen gebruiken met name hoogwaardige aero-grade aluminium materialen, dus zoals je ziet is het afhankelijk van de discipline welk materiaal voor jouw visserij de juiste kwaliteit biedt. Goed om te weten is dat de spoel mogelijk van een ander materiaal gemaakt is dan het frame van een molen.

Ongeacht het materiaal is het belangrijk om bij een molen te letten op het gewicht en de torque resistance: hoeveel kracht de molen aankan. Deze twee factoren zijn van belang bij het bepalen hoe goed de molen zal presteren gedurende lange tijd en vooral onder zware omstandigheden.

Het frame en de spoel zijn slechts het begin als het om de constructie van een molen gaat. De echte magie zit hem in het interne mechanisme. De meeste molens maken gebruik van een rotor en tandwiel om de spoel te laten draaien. Wanneer je naar de interne mechanismen van een molen kijkt, is het even belangrijk om te letten op precisie en uitlijning als op de sterkte en duurzaamheid. In de meeste gevallen gaan deze eigenschappen hand in hand en is een molen met perfect uitgelijnde tandwielen en slinger sterker en duurzamer dan andere modellen. Dit omdat de uitlijning van grote invloed is op de kracht die je moet zetten indraaien of bij het drillen van een vis.

Daarnaast spelen de kogellagers een cruciale rol bij de kwaliteit en duurzaamheid van molens. Je kunt verschillende kogellager opties bij de beschrijving van een molen vinden waaronder roestvrij stalen kogellagers, rollager (in het Engels roller bearings en vaak afgekort tot RB) en anti corrosie lagers (afgekort tot CRBB). Al deze lagers verminderen de drukpunten op het binnenwerk van je molen en hoe minder frictie in je molen. Dit zorgt voor een tweeledig effect. Allereerst draait je molen zeer soepel waardoor het uitwerpen en binnendraaien veel makkelijker gaat. Daarnaast gaat het slijtage tegen waardoor je molen een stuk langer meegaat. Dit is vooral prettig voor zoutwatermolens die gevoelig zijn voor corrosie, maar zeker ook voor zoetwater molens die veel te verduren krijgen door gruis en andere kleine deeltjes. De beschreven soorten lagers zie je met name bij multiplier en fixed spool molens waarbij de hogere kwaliteit molens meer lagers hebben. Het is ook mogelijk dat jouw molen een ‘anti reverse’ kogellager heeft. Dit staat ook bekend als een one-way lager of een clutch lager en voorkomt dat je molen terug kan draaien.

Een van de belangrijkste kenmerken die je in de productomschrijving vindt van bijna iedere molen in ons assortiment is de line lay (lijnopspoeling). De line lay refereert naar de manier waarop de lijn om de spoel gedraaid is. Een even line lay heeft de voorkeur, ongeacht je visstijl, omdat dit serieuze invloed heeft op je werpvermogen. De lijn en de molen hebben invloed op elkaar bij jouw keuze voor de perfecte hengel passend bij jouw visserij.

Andere kenmerken om op te letten zijn het type slip van de molen (voornamelijk of de slip voor of achterop de molen zit bij fixed spool molens), of dat het een molen betreft met enkele of dubbele hendel en de gear ratio(ophaalsnelheid).

Fixed Spool molens

Fixed spool molens zijn verreweg de meeste populaire molens op de markt en dit is terug te zien in het enorme aanbod dat Angling Direct op voorraad heeft: van kostbare exemplaren van Daiwa tot goedkopere modellen van bijvoorbeeld Lineaeffe. De prijzen lopen hierbij uiteen van 6 tot 800 GBP en we hebben ontdekt dat de populairste modellen tussen de 40 en 250 GBP liggen dus je hoeft niet perse kapitalen uit te geven om een molen aan te schaffen die jou de gewenste prestatie biedt. Als je een molen voor het karpervissen koopt dan is het verstandig om voor elke hengel dezelfde molen te kiezen zodat je consistente prestaties behaald. Dit is belangrijk om mee te nemen in je budget.

Fixed spool molens staan ook wel bekend als spinning molens en zijn oorspronkelijk ontwikkeld om kunstvliegen mee te werpen bij het vissen op zalm of forel. Door de jaren heen zijn deze molens populair geworden binnen elke discipline en inmiddels zijn er ook fixed spool molens geschikt voor het roofvissen in zout water en zijn ze zeer populair onder de karpervissers. Deze molens hangen onder de hengel en bevatten een hendel aan de zijkant die gebruikt wordt voor het terughalen van je lijn. De kant waaraan je de hendel bedient hangt ervan af of je links of rechtshandig bent. De meeste vissers gebruiken hun ‘schrijfhand’ voor het werpen en hun andere hand voor het opdraaien. Daarbij zijn er molens met zowel een enkele als een dubbele hendel waarbij de keuze van je eigen persoonlijke voorkeur afhangt.

In de categorie fixed spools is er alsnog een enorme verscheidenheid aan molens. Big pit molens waren oorspronkelijk geliefd onder de zeevissers door de grote lijncapaciteit. Hierdoor kun je ver voorbij de branding werpen. Daarentegen worden de big pits tegenwoordig ook veel gebruikt door karpervissers doordat de populariteit voor lange afstand vissen is toegenomen in deze discipline. Fixed spool molens worden ook wel spinning molens genoemd vooral wanneer ze voor het roofvissen gebruikt worden.

De slip werd al even kort genoemd bij de onderdelen van de molen en wanneer je op zoekt bent naar een fixed spool molen dan is de slip een belangrijk element. Je kunt kiezen of je de slip voor of achterop de molen wilt. Normaalgesproken vinden vissers de slip achterop de molen makkelijker te bedienen, maar meestal kan een slip achterop de kracht van een sterke en grote vis niet aan. In dit geval biedt de slip voorop een oplossing. Veel molens beschikken over een vrijloopsysteem. Hierdoor kun je de slip open zetten als je hengel op je steunen ligt en kun je ervoor zorgen dat de vis lijn neemt wanneer hij gehaakt, maar zodra je de hengel oppakt en een slag aan de slinger geeft schakelt je slip direct in de gevechtsmodus. Dit systeem wordt ook wel een baitrunner systeem genoemdn. De meeste topkwaliteit molens beschikken over een quick drag systeem, wat je in staat stelt om je slip zeer snel open of dicht te zetten en een krachtige vis te haken.

Elk van deze molens is geclassificeerd op maat, meestal met een viercijferig getal: kleinere molens hebben meestal een aanduiding van 1000 tot 3500, medium molens tussen de 4000 en 5500 en de grote modellen gaan vaak boven de 6000. Voor de gemiddelde karpervisser zal een medium formaat molen zeer geschikt zijn. Visser die voor een model boven de 10.000 gaan, zullen gebruik maken van een big pit voor het lange afstand vissen. Wanneer je je molen gebruikt voor het roofvissen dan kies je normaliter voor een kleinere molen. Daarnaast heeft de grootte van je hengel natuurlijk invloed op de maat van je molen (en andersom) en beide zullen beïnvloed worden door jouw type visserij.

Multiplier molens

Multiplier reels worden vooral bij het zeevissen gebruikt en met name voor het surf vissen vanaf het strand. Ze staan ook wel bekend als baitcasters of zelfs overhead molens en zijn geliefd voor hun inhaalsnelheid. Dit betekent dat je met één draai aan je slinger meerdere malen je spoel draait wat erg helpt bij het binnenhalen van grote vissen onder zware omstandigheden. Daarnaast is het de enige molen die je bovenop de hengel bevestigt in plaats van eronder. Multiplier reels zijn populair onder de zeevissers vooral door het vermogen om ver te kunnen werpen en hiermee voorbij de branding in het diepere water te kunnen werpen. Het sterke slipsysteem biedt een enorm voordeel en zorgt ervoor dat je met gemak een enorme vis binnenhaalt. Het enige grote nadeel van multiplier reels is dat de lijn heel makkelijk in de knoop kan raken. Om deze reden kiezen nieuwe vissers sneller voor een fixed spool molen. De ervaren visser (of een visser die bereid is de tijd te nemen om te leren) zal dit nadeel aan de kant schuiven en de verbluffende voordelen het laten winnen bij zijn keuze.

De multiplier reel heeft een kooivormige structuur waarbij de spoel zich binnenin de molen bevindt. De molen wordt aan de ene zijde bediend door een hendel en aan de andere kant zijde door een remsysteem. Bij het remmen heb je de keuze tussen het centrifugal braking en magnetic braking. Centrifugal braking werkt met een pin systeem waarbij je de remkracht kunt aanpassen door het toevoegen of verwijderen van pinnetjes. Magnetic breaking maakt gebruik van een magneetsysteem rond de spoel. Om de remkracht bij deze methode aan te passen beweeg je de magneten dichter naar of verder af van je spoel. Beide methoden hebben hun eigen voor- en nadelen en de keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur. Er bestaan ook multiplier reels met een hybride systeem dat zowel centrifugal remblokken als magneten gebruikt.

Multiplier reels zijn er in veel verschillende maten. De maat relateert aan de stijl van vissen waarbij een kleine molen geschikt is voor vissen op schone bodems en een grotere molen een betere optie is voor zwaardere omstandigheden met bijvoorbeeld veel planten op de bodem. Tevens zijn er veel modellen die voor beide scenarios geschikt zijn. Merken om in je achterhoofd te houden zijn onder andere Abu Garcia, een merk dat wereldwijd bekend staat om zijn multiplier reels, en het merk Penn. Zoals altijd mag Daiwa niet ontbreken ook niet op het gebied van topkwaliteit multiplier reels. Voor iets voordeligere modellen kun je kijken naar merken als Leeda. Verwacht over het algemeen startprijzen van rond de 20 GBP oplopend tot 400 GBP. De gemiddelde visser zal kiezen voor een model van rond de 100 GBP.

Over het algemeen zijn de multiplier reels op dezelfde manier geklassificeerd als de fixed spool molen, maar ook hier kunnen uitzonderingen voorkomen.

Deze molens worden over de gehele linie gebruikt. De volgende twee molens die we beschrijven zijn toegespitst op specifiekere visserijen en kennen dan ook hun eigen jargon.

Centrepin molen

Zoals de naam al doet vermoeden roteert de centrepin molen rond een centre pin of spoel. Dit type molen is geliefd bij coarse vissers en met name vissers die op de kant vissen en zich richten op grote karper. De centrepin molen is namelijk heel licht. De meeste molens werken met een zero drag system, wat betekent dat de visser zelf alle controle heeft over de snelheid van zijn spoel. De snelheid wordt gecontroleerd met de duim wat leidt tot een zeer instincitieve visbeleving. Daarnaast zijn de molens geklassificeerd op basis van hun diameter die vaak in inches wordt aangeduid.

Centrepin vissen is niet direct de meeste populaire manier van coarse vissen, maar het is zeker een van de meest uitdagende stijlen. Als je fan bent van trotten dan kan een centrepin voor jou de uitkomst bieden om voorns en kopvoorns te lokken. Een ander voordeel van het vissen met een centrepin is dat het een onderhoudsarm product is. Multipliers en fixed spool molens daarentegen moeten regelmatig uit elkaar gehaald worden om ze schoon te houden. Bij een centrepin hoef je slechts de spoel te verwijderen om de molen schoon te vegen en wellicht een beetje olie aan te brengen om de molen soepel te laten draaien.

Wil je in een centrepin investeren uit het topsegment die levenslang meegaat, dan is de J W Young molen een goede keuze. Een van de betere molens van dit merk kost al snel 500 GBP, maar de enthousiaste centrepin visser zal je vertellen dat dit het meer dan waard is. Toch hoef je niet perse zoveel kwijt te zijn aangezien er centrepin modellen te koop zijn vanaf 20 GBP.

Vliegvismolens

Vliegvismolens zijn qua uiterlijk vergelijkbaar met de centrepin molens, maar hebben duidelijke verschillen op een aantal belangrijke vlakken. Allereerst beschikken vliegvismolens over een slipsysteem die voorkomt dat de spoel oververhit raakt en de visser helpt bij het binnenhalen van een sterke vis. Daarnaast laten ze lijn op een traditionele manier vrij in plaats van aan de buitenzijde van de spoel. Dit type molen werkt vaak op een cassettesysteem en wordt geleverd met meerdere spoelen zodat je verschillende soorten lijn kunt opspoelen en de geschikte lijn kunt pakken tijdens je sessie.

Een andere term die je regelmatig voorbij zult zien komen is ‘arbour’. Arbour refereert naar de grootte van de spoel en belangrijker nog de hoeveelheid lijn die de spoel kan hebben. Een hoge arbour wordt vaak als voordeel gezien, omdat je verder kunt werpen. Ook biedt het een voordeel bij het binnenhalen van je lijn, omdat de spoel met iedere draai meer lijn binnendraait. Hierdoor haal je je vis dus sneller binnen wanneer dat nodig is. Vliegvismolens worden gerangschikt op basis van het type lijn waarmee ze gebruikt worden, hierbij wordt de AFTM classificatie gebruikt. Deze classificatie wordt tevens gebruikt voor lijnen, molens en hengels waardoor het makkelijk is om producten bij elkaar te zoeken en zo je ideale vliegvis setup te creëren.

G Loomis molens en Hardy molens worden beide gezien als het topsegement in de vliegvis industrie en een kwaliteitsmolen van een van deze merken kost al snel 350 GBP. Daarentegen zijn er ook genoeg molens te verkrijgen die tussen de 30 en 80 GBP kosten en ook goed werk leveren voor de gemiddelde vliegvisser.

Naast een uitgebreid assortiment molens heeft Angling Direct ook ruime keuze aan bijbehorende onderdelen zoals reserve spoelen en molen accessoires die helpen bij het onderhouden van je molens. Hiermee zorg je ervoor dat je molen levenslang mee kan aan de waterkant, op het strand of in de boot.

Mocht je nog steeds twijfels hebben over welke molen bij jou past, neem dan eens een kijkje op onze blog. Hier vindt je uitgebreide reviews over zowel de nieuwste molens op de markt en oude favorieten. In onze beginners handleiding staan fantastische adviezen over welke molen voor jou geschikt is en daarnaast hoe je ze op de juiste manier gebruikt en onderhoudt. Als je liever met een van onze deskundigen wilt spreken, dan kan dit natuurlijk ook. Onze klantenservice staat altijd klaar om je advies te geven bij je keuze en aankoop. Het maakt niet uit wat voor type visser je bent, ons team bestaat uit een groep ervaren vissers vanuit elke discipline en er is altijd iemand die jou met je specifieke vragen kan helpen.

Angling Direct: Serious about your fishing

To top