Hengels

  • NL - Predator Rods Category
  • NL Carp Rods Category
  • NL - Feeder Rods Category
  • NL Match Rods Category
  • NL Stalking Rods Category
  • NL Spod Rods Category
  • NL Sea Rods Category

Producten 1-12 van 738

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 738

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Hengels

Hier bij Angling Direct vind je honderden vishengels gericht op elke discipline, elk type visser en ieder budget van de grootste producenten die er in de markt zijn. Met trots bieden wij de laatste modellen en beste exemplaren van de grootste leveranciers binnen de hengelsport, allemaal met bewezen prestatie en van robuuste betrouwbaarheid. Zeg nou zelf, zelfs iemand die niets van vissen af weet zal de hengel noemen als hij gevraagd wordt naar een hengelsportartikel en zonder twijfel is een hengel van hoge kwaliteit een van de meest belangrijke items in je visuitrusting. Hoogstwaarschijnlijk heb je als eerste in een hengel geïnvesteerd toen je besloot te gaan vissen. Maar met honderden verschillende hengels waar je uit kunt kiezen kan het zelfs voor de ervaren visser een zeer lastig pakket zijn om het perfecte model te vinden die aansluit op jouw wensen, vooral wanneer je besluit om een nieuwe tak binnen de hengelsport wilt ontdekken. Als je door de bomen het bos niet meer ziet (of in de war raakt door al het jargon) kun je deze handleiding gebruiken om je opties te beperken tot je de perfecte hengel hebt gevonden.

Materialen en onderdelen

De meeste top hengels zullen aangeven dat de blank (het hoofdgedeelte van de hengel) van hoge modulus carbon is gemaakt. Modulus geeft de stijfheid aan, dus als carbon een hoge modulus heeft wil dit zeggen dat het om een stijve hengel gaat die goed presteert onder hoge druk. Verschillende fabrikanten zullen verschillende methodes gebruiken om er zeker van te zijn dat hun hengels ook goed presteren onder hoge torsie (draaiing). Deze technieken variëren van het extreem verhitten van de blank tot het uitoefenen van enorme druk op de hengel tijdens de constructiefase. Goedkopere hengels zijn mogelijk gemaakt van carbon die een wat mindere kwaliteit hebben or bestaan uit een combinatie van carbon en een ander materiaal om de hengel de gewenste eigenschappen te geven.

Wanneer het om het handvat van de hengel gaat heb je meestal de keuze uit EVA of kurk, of een combinatie tussen deze twee materialen. Kurk is het materiaal wat oorspronkelijk werd gebruikt bij de productie van een handvat en vele old school vissers zullen dan ook claimen dat dit materiaal beter is dan EVA. Een van de grote voordelen van kurk is de warmte-isolatie van het materiaal wat betekent dat het handvat op een koude dag geen warmte aan je handen ontneemt; en het feit dat het materiaal goede grip biedt onder natte omstandigheden. Daarentegen is kurk lastig schoon te krijgen en bij langdurig gebruik kan het gaan slijten en kruimelen. EVA is een modern alternatief voor kurk en wordt vooral geprezen door het lichtgewicht en de mogelijkheid om dit materiaal in verschillende ergonomische posities te buigen. EVA is veel duurzamer dan kurk en zal pas na lang en intens gebruik slijtage vertonen. Daarnaast is het eenvoudig schoon te houden waardoor het product er als nieuw uit zal blijven zien. Hoogstwaarschijnlijk zal het handvat afgewerkt zijn met een butt cap: een kleine cirkel aan het uiteinde van de rod, in de meeste gevallen van metaal is gemaakt met het logo van het merk erin gegraveerd. Het belangrijkst doel van de butt cap is het tegengaan van slijtage aan de blank.

Verder vind je geleideogen en een reel houder op een hengel. De geleideogen zijn de ringen die je over de lengte van de hengel vindt en als doel hebben om je lijn te geleiden. De ogen onderaan de hengel zijn wat groter en worden kleiner richting de top van de hengel. Butt ringen (eerste ring onderaan je hengel) van 40mm (voor een standaard werphengel) of 50mm (voor een werphengel waarmee je ver werpt) zijn de meest voorkomende varianten met topogen die vaak rond de 14 mm groot zijn. Reel houders zijn ontworpen om je reel (molen) op zijn plek te houden en zijn er in alle soorten en maten, van DPS tot Skeleton. Reel houders variëren afhankelijk van het type reel dat je gebruikt en op welke visdiscipline je je richt. De meeste fabrikanten zullen aangeven dat hun ogen en reel houders Fuji producten zijn. Fuji is een van de meest populaire leveranciers van ogen en reel houders en staat bekend om zijn ongekende kwaliteit. Er zijn echter ook genoeg fabrikanten die zelf hun custom reel houders en geleideogen produceren. De kwaliteit van deze producten zal verschillen per producent, maar de kans is groot dat als een fabrikant een goede blank kun produceren dat ze ook kwalitatief goede hengelonderdelen kunnen maken en goede huismerk armaturen moeten we niet laten lopen.

Dit zijn de basisonderdelen die je op elke hengel vindt die wij in ons assortiment hebben. Sommige hengels zullen ook voorzien zijn van lijnclips, haakogen en isotopen (breekstaafje). Dit zijn allemaal extra’s die zijn ontwikkeld om jouw visserij te vergemakkelijken en het is aan jou of je ze wilt gebruiken. Daarnaast is het goed te weten dat je al deze onderdelen los kunt kopen voor je bestaande hengel, laat je keuze dus niet afhangen van de accessoires.

Karperhengels

Karpervissen is een van de meest populaire takken binnen de hengelsport en je kunt dan ook een zeer uiteenlopend aanbod vinden aan hengels in de karper afdeling van onze shop. De prijzen voor een kwalitatieve karperhengel lopen uiteen van 30 GBP tot 600 GBP, maar meestal kiezen vissers voor een middenweg. Voor zo’n 150 à 250 GBP kun je een kwalitatief goede hengel aanschaffen en ondanks dat je voor hogere kwaliteit vaak meer geld betaalt, bereikt de gemiddelde visser alles wat hij wil met een hengel in deze prijscategorie. Let wel, veel karpervissers vissen met twee of drie hengels dus het is zinvol om hier vooraf over na te denken en om dit mee te nemen in je budget voor een hengel.

In de meeste gevallen heeft een karperhengel een lengte van 12ft (3,6m) of 13ft (4m). Voor lange tijd was de 12ft hengel het meest populair binnen de karpervisserij. Deze hengel maakte het mogelijk om de meest uiteenlopende stekken te bevissen, of het nu een commercieel karperwater was of een syndicaatwater, met een 12ft hengel kun je perfect langs de kant vissen maar ook verder op het water op jouw favoriete spot. In de afgelopen 10 jaar zijn de 13ft hengels populairder geworden met name omdat vissers steeds verder willen werpen. Met 13ft hengels kun je de verste stekken bereiken op jouw favoriete water en nieuwe spots ontdekken die eerst onbereikbaar leken. Meestal zijn de 13ft hengels voorzien van een 55mm beginoog en een reel houder die groot genoeg is om een bigpit (groot model molen) op te bevestigen.

Beide hengels hebben dezelfde testcurve die jou een idee geven van de prestatie onder druk. De curve geeft het maximumgewicht aan dat nodig is om de top van de hengel naar een bocht van 90 graden te trekken ten opzichte van de onderkant van de hengel. Karperhengels hebben vaak een testcurve tussen de 2.75lb (1.2kg) en 3.5lb (1.6kg), alhoewel er ook zeker modellen zijn met een lagere curve. De juiste testcurve hangt af van de grootte van de vis die je wilt vangen, de opbouw van je onderlijn en het type water waar je gaat vissen.

De meest gebruikte hengel, is een hengel met een parabolische actie. Bij dit type hengel heb je een gevoelige top die goed de klappen van de vis op kan vangen en een stijver onderdeel waarmee je extra kracht kunt zetten als het nodig is en verre worpen kunt maken.

Uiteindelijk is de actie op je hengel het belangrijkste om rekening mee te houden. Zo heb je parabolische actie waarbij de complete hengel tot in het handvat doorbuigt, dit wordt ook wel een progressieve buiging genoemd en geeft veel drilplezier.

Harrison en Century zijn merken in het topsegment terwijl Wychwood, Prologic en Shakespeare hengels bieden voor het lagere segment. Grote namen als Daiwa, Shimano en Fox hebben een gevarieerd aanbod in hengels voor verschillende budgetten.

Spod hengels en Marker hengels

Spod en marker hengels worden in combinatie gebruikt bij een traditionele karper sessie met 3 karperhengels. Een spod hengel is ontworpen om voerrakketjes (bekend als spods) uit te gooien naar de gewenste visspot. De raket klapt open als hij het water raakt en is gemakkelijk weer binnen te halen om hem vervolgens opnieuw met voer te vullen en uit te werpen. Dit is een zeer effectieve manier om veel aas snel en nauwkeurig op een stek te krijgen. Aangezien spods veel zwaarder zijn dan een traditionele rig vraagt een spod hengel om een aanzienlijk hogere testcurve, soms zelfs boven de 5lbs. Deze testcurve is van belang om te voorkomen dat de hengel breekt wanneer je de spod verder dan 100 yard (ongeveer 91 meter) werpt. Spod hengels in het topsegment zijn ontworpen om je net zo ver te laten werpen als met je hoofd karperhengels.

Net zoals spod hengels hebben marker hengels een hogere testcurve dan je normale hengels. Met een marker hengel werp je een felgekleurde marker uit naar je visstek om te laten drijven. Op deze manier weet je exact waar je je andere hengels wil uitwerpen. Maar bovenal worden de markers gebruikt om de waterdiepte te meten en de bodemstructuur te verkennen.

Coarse en Match hengels

Binnen onze coarse (witvis) afdeling vind je drie type hengels: float hengels, feeder hengels en waggler hengels. Deze hengels worden vaak samen geproduceerd en de naam refereert naar de manier van vissen. Feeder hengels zijn ontworpen om zware feeders uit te kunnen werpen zoals de method feeder, of zwaar lood. De feeder laat vervolgens langzaam het aas en je haak vrij. Waggler hengels (soms ook match hengels genoemd, omdat ze handig zijn wanneer het vissen met een vaste hengel geen succes geeft) zijn ontworpen om met een pellet waggler te gebruiken (een staafvormige dobber met daarin aas) en zorgen voor een perfecte verspreiding van het aas in de waterkolom rond je haak. Float hengels worden gebruikt bij dobbervissen of oppervlaktevissen. Deze technieken worden zowel binnen het karper- coarse en wedstrijdvissen toegepast en zijn zowel in rivieren als stille wateren effectief.

Bovenstaande drie hengels zijn er met verschillende toppen. Een Avon top is hol en wordt gebruikt bij het vissen op kleinere barbeel, grote kopvoorn en voorn. Je ziet ze op float hengels en ledger hengels. De meest voorkomende top is de Quiver top en zie je op diverse hengels. Vaak krijg je twee of drie verschillende quiver toppen bij een hengel geleverd elk met een andere gewichtsindicatie. Deze toppen kunnen in gewicht variëren tussen de 0.5oz en 3oz en de gewichtsindicatie refereert naar het optimale werpgewicht geschikt voor de top. Tot slot zijn er ook nog toppen gemaakt van glasvezel.

De float-, feeder- en waggler hengels zijn vaak korter dan een karperhengel al is er een range tussen de 9ft (2.7m) en 12ft (3.6m). Daarnaast zijn de testcurves bij deze hengels wat lichter, soms zelfs zo gevoelig dat de curve 1lb (45g) is. Zoals eerder aangegeven hangt de juiste testcurve helemaal af van het type water en de grootte van de vis. Wanneer je bijvoorbeeld vist op een grote en sterke vissoort in een snelstromende rivier, heb je een hengel nodig met een grote testcurve. Als je je visserij dus richt op een specifiek soort vis, dan is het zinvol om voor een hengel te kiezen die hier speciaal voor ontworpen is. Barbeel hengels bijvoorbeeld zijn ontworpen met het oog op een vis die hard zal vechten. Daarentegen kun je met een barbeelhengel ook zeelt of brasem vangen, met een feeder hengel ook roofvis en met een waggler hengel kun je dobbervissen. Dit maakt het allemaal heel verwarrend, maar uiteindelijk gaat het erom dat je een hengel kiest die past bij het type water en aansluit bij jouw persoonlijke wensen. Coarse hengels en match hengels zijn over het algemeen iets goedkoper dan karperhengels en kosten tussen de 20 GBP en 400 GBP. De populairste modellen liggen tussen de 50 en 150 GBP. Ook hier geldt dat Daiwa hengels onder het topsegment vallen. Merken als Maver en Drennan zijn populair onder de wedstrijdvissers.

Roofvishengels, snoekhengels en kunstaashengels

Als je op vissen met tanden uit bent dan is een roofvishengel je nieuwe beste vriend. In de UK vind je een enorme variatie aan roofvissen zoals de snoek, baars en de snoekbaars die je in zoet water vindt. Daarnaast zijn er vele zoutwater roofvissen waarop je kunt jagen en je zult dan ook een overlap zien in zeevishengels en roofvishengels.

De meest geliefde roofvishengel is een spinhengel die gecombineerd wordt met een spinmolen. Spinhengels zijn korter dan karper- en coarse hengels aangezien je ze vaak vanaf een boot gebruikt. Een lange hengel zou in dit geval onhandig en onevenwichtig voelen. In plaats van de testcurve is bij deze hengels het optimale werpvermogen van belang. Dit komt met name doordat spinhengels bedoeld zijn om kunstaas en dood aas mee te werpen. Net zoals coarse hengels en specimen hengels zijn spinhengels gericht op een specifieke roofvis ook al is het nog steeds mogelijk om te mixen en matchen.

Light rock fishing (LRF) is een tak binnen het roofvissen die de laatste jaren erg populair is geworden en richt zich op kleine roofvissen. Voor deze discipline zijn dus gevoelige hengels vereist die vaak aanzienlijk korter zijn dan traditionele kunstaashengels. Ook is dropshotvissen een populaire techniek die goed op kanalen is toe te passen. Voor deze methode zijn uiteraard specifieke dropshothengels te verkrijgen.

Roofvishengels koop je al vanaf 15 GBP, maar kunnen oplopen tot 150 GBP. Hengels van rond de 40 a 50 GBP behoren tot de mid range. Sommige merken hebben hun eigen submerk totaal gericht op roofvissen zoals bijvoorbeeld Fox Rage rods. Ook vind je Amerikaanse namen in het roofvissen zoals Savage Gear en Berkley. Shimano en Daiwa blijven daarentegen ook hier de grootste spelers.

Zeevishengels

Wanneer je gaat zeevissen doe je dit ofwel vanaf land (dit kan vanaf het strand of de pier zijn) of je vist vanaf een boot. Deze twee methodes van zeevissen verschillen niet alleen in het type vis waarop je doelt, maar ook in het type hengel dat je zult gebruiken.

Surf hengels, ook wel bekend als strandhengels worden gebruikt voor het werpen vanaf het strand. Deze hengels zijn aanzienlijk langer aangezien je over de branding en richting dieper water moet werpen. Het kortste model is ongeveer 13 ft en de langste versies gaan richting de 16ft. Surfhengels kunnen tussen de 15 en 500 GBP kosten, maar de gemiddelde visser zal voor een hengel van rond de 100 GBP gaan. Zziplex is een merk dat tot de top behoort in dit segment. Daiwa is ook hier weer een naam die terugkomt, maar merken als Imax, Penn en Sonik zijn allemaal populair binnen deze tak van sport.

Boothengels zijn onder te verdelen in boothengels voor algemener gebruik en uptide hengels. Bij het updtide vissen werp je verder, richting de voorkant van de boot. Hierdoor komt door de stroming de onderlijn goed tegen de bodem te liggen. Boothengels zijn korter dan surfhengels waardoor je ze effectiever in een kleinere omgeving kunt gebruiken. Het grote voordeel van boothengels is dat ze tegen zout water kunnen in tegenstelling tot standaard spinhengel. Zout water is zeer corrosief en kan ernstige schade aan je hengel brengen. Een boothengel is vaak korter dan 10ft en wordt gerangschikt op lijnbelasting, waardoor je waardes op de hengels ziet van 6lb-12lb of 30lb-50lb. De prijs van deze hengels variëren van 10 GBP tot 100 GBP en merken zoals Shakespeare, Leeda en Daiwa zijn geliefd.

Vliegvishengels

Vliegvissen is de oudste vorm van vissen in de UK en de prijzen van vliegvishengels kunnen oplopen van slechts 15 GBP tot maar liefst 800 GBP. G Loomis is een vooraanstaand merk binnen het vliegvissen en alle G Loomis hengels worden vervaardigd in Amerika. Als je op zoek bent naar een hengel van Britse makelarij dan is Hardy rods het merk om naar te kijken. Deze twee merken beslaan het hogere segment binnen het vliegvissen, maar je hoeft geen bakken met geld kwijt te zijn wanneer je de sport voor het eerst wil uitproberen. Shakespeare en Leedaboth maken zeer betaalbare hengels voor vissers met een budget en hengels van Greys zijn een perfecte mid range optie.

Vliegvishengels onderscheiden zich net als zeevishengels, met waardes die zich op de lijn richten in plaats van de testcurve of werpvermogen. Het vliegvissen heeft echter wel een eigen rating systeem met lijngewichten bepaald door AFTM (Association of Fishing Tackle Manufacturers). Zo heb je een #3 lijn die het lichtst is en een #12 lijn voor het serieuze zware werk. In de UK zul je je vooral richten op lijnen met een waarde van #6 en #9. Vliegvishengels zijn meestal 9ft lang ook al zie je hier weer variatie en kun je hengels vinden met een lengte tussen de 7ft en 10ft.

Angling Direct is er trots op zo’n breed assortiment te kunnen bieden en elk type visser aan te spreken. Ons keurmerk betekent gemoedsrust voor jou. Bovendien zijn we vastberaden om jou de best mogelijke prijs te bieden en met onze prijsvergelijkingsbelofte beloven wij onze prijs aan te passen mocht je een product goedkoper vinden bij een van de concurrenten, zowel in de winkel als online.

Dus of je nu op zoek bent naar een handgemaakte hengel van Harrison of dat je liever afgaat op jarenlange ervaring en voor een beproefd exemplaar van Fox kiest, bij Angling Direct hebben we een hengel van topkwaliteit die bij jou past en voor een exceptionele prijs. Als een van de hoofdleveranciers van Daiwa kunnen we exclusieve deals aanbieden binnen het uitgebreide assortiment hengels van Daiwa.

Angling Direct bestaat uit een team van ervaren en enthousiaste vissers vanuit elke discipline. Met het huismerk Advanta laten we de diversiteit aan kennis is ons team goed zien. Het merk heeft een breed assortiment hengels gericht op elk type visser. Op elke hengel zit uitgebreide garantie en heeft een kwaliteitsborging zoals je alleen bij de grootste merken gewend bent. De meeste leveranciers bieden ook hun eigen garantie, en zo ben je dubbel verzekerd.

Wij begrijpen heel goed dat niet elke visser bereid is om grote bedragen neer te leggen voor merken uit het topsegment en hebben daarom een uitgebreide keuze aan kwaliteit budget hengels in ons assortiment. Budget is geen reden om je tegen te laten houden. Voor nieuwe hengelsporters die schrikken van de hoge prijskaartjes biedt onze range met budgethengels een kans om de sport uit te proberen zonder je blauw te betalen. Onze winkel biedt uitstekende prijs-kwaliteitverhouding op alle assortimenten en dit biedt ook de meer ervaren visser een kans om een nieuwe discipline binnen de hengelsport uit te proberen.

Angling Direct: Serious about your fishing

To top