Molens

Er zijn veel dingen te overwegen bij de aanschaf van een specialisme molen, omdat er veel variaties en verschillen zijn tussen de molens. De ideale molen is licht van gewicht en zeer duurzaam, klaar voor het moment dat je een grote karper of barbeel aan de haak slaat. Zoals bij alle visdisciplines, zijn er vele maten van molens, de grootste zijn de big pit molens, gaande tot een 14000 van Shimano molens. Wij hebben een groot assortiment karpermolens van alle grote merken zoals Daiwa, Shimano, Sonik en Fox!

Materialen en onderdelen

Om de beste molen voor het specimen vissen te vinden, moet je overwegen waar het frame/body van de molen van gemaakt is. Een hoogwaardige carbon materiaal is een populaire keuze, dus het is net zo belangrijk om te zoeken naar een molen die beschikt over precisie en uitlijning om sterkte en duurzaamheid te garanderen aan je hengel.

De lagers dragen ook bij tot de kwaliteit en de levensduur, met opties zoals roestvrijstalen lagers, rollagers en corrosiebestendige kogellagers (vooral nuttig in zoutwatermolens). Lagers verminderen de drukpunten op de interne molenonderdelen, verminderen de wrijving en zorgen ervoor dat de molen soepel loopt, zuiver werpt en prettig binnenhaalt. Sommige molens hebben een 'anti-reverse' kogellager, gebruikt om terugslag te voorkomen, dit is te vinden in sommige van de beste barbeel molens.

Bijna elke molen in ons assortiment heeft een bepaalde lijninleg, die verwijst naar de manier waarop de lijn op de spoel zit, en die een serieuze invloed heeft op de werpbaarheid. Wat de weerstand van de molen betreft, zijn er twee soorten slip: achter en voor. De achter slip is gemakkelijker te bedienen omdat hij aan de achterkant van de spoel zit. Hij is echter meestal niet bestand tegen de kracht van een grote vis en een molen met voor slip verdient in deze omstandigheden de voorkeur. Veel molens combineren een voor slipsysteem met een vrijloop hendel (baitrunner systeem).

Molens met vaste spoel

Een populaire keuze zijn gespecialiseerde spoelen met een vaste spoel, die soms ook wel spinrollen worden genoemd. Vaste spoel molens hangen onder de hengel en hebben aan één kant een handgreep, die wordt gebruikt om de lijn binnen te halen. Aan welke kant je het handvat monteert, hangt af van je dominante hand voor het werpen en de andere voor het ophalen. Ze kunnen veel lijn vasthouden waardoor ze ver voorbij de oppervlakte kunnen werpen. Karpervissers genieten ook van dit afstand werpen dat gemakkelijk kan worden bereikt op de big pit molens uit het Sonik assortiment.

Multiplier molens

Multiplier molens, ook wel baitcasters of overhead molens genoemd, zijn populair vanwege hun versnelde lijnopname. Dit betekent dat één draai aan het handvat resulteert in meerdere omwentelingen van de spoel, wat helpt bij het binnenhalen van grote vissen over een ruwe ondergrond. Multiplier molens worden bovenaan de hengel gemonteerd, in plaats van eronder, en zijn gebouwd op een kooistructuur, waarbij de spoel volledig binnen de molen wordt gehouden. Abu Garcia staat bekend om het produceren van multipliers op het scherpst van de snede van de technologie, net als Daiwa, waardoor baitrunner molens de beste karpermolens zijn.

Centrepin molens

De centrepin molen draait rond een centrale pin/spindel en is erg populair bij vissers die op zoek zijn naar grote karper in de marge. De meeste centerpin molens werken met een zero slipsysteem, wat betekent dat de visser volledige controle heeft over de snelheid van de spoel, gecontroleerd door de duim van de visser. Als je een fan bent van struinvissen dan kan een centrepin een uitzonderlijk soepele prestatie leveren om voorn en kopvoorn te lokken. Uitzonderlijk weinig onderhoud, centrepin molens vereisen enkel de trommel te verwijderen, schoon te vegen, en een beetje olie aan te brengen om alles soepel te laten bewegen.

Producten 1-12 van 59

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 59

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
To top