Wintervissen zonder koukleumen

Deze inzending is geplaatst op door

Wintervissen zonder koukleumen


Vissen tijdens de winter doe ik al vanaf mijn jeugd. Ik herinner me nu nog de koude handen, lopende neus en levensloze voeten kenmerkend voor die korte dagsessies op jacht naar een winterkarper. Karpers vangen lukte wel, maar comfortabel kon je zo een vistrip niet echt noemen. Nachtvissen met vriestemperaturen was al helemaal uit den boze: die dunne slaapzak en enkeldoeks bivy zorgden er enkel maar voor dat je klappertandend de slaap niet kon vatten.

Gelukkig is er veel veranderd en zorgen de evoluties in materiaal er nu voor dat je zonder koukleumen die winterkarpers achterna kan: overdag maar ook ’s nachts! Hieronder alvast enkele tips om koning winter te verslaan!


warm clothing brand

Kleding

Vrijwel iedere tackle fabrikant heeft de dag van vandaag een degelijk aanbod in winterse kleding. Het belangrijkste hierbij is dat je die kleding op de juiste manier weet te combineren. Een klassieker hierin is de drie lagen techniek. Thermisch ondergoed vormt de basislaag en zorgt ervoor dat wel vocht maar geen warmte kan ontsnappen. Daarboven draag je best een laag kleding die zoveel mogelijk lucht kan vasthouden: fleece of wol zijn hiervoor zeer geschikt. Tenslotte ga je die isolerende luchtlaag afschermen voor vocht en wind. Een tweedelig warmtepak (fox wintersuit) is daarbij een uitstekende keuze.

Je merkt al snel dat een broek van het type bibs&brace je lichaamswarmte veel beter vasthoudt. Gaat het echt véél regenen dan kies je best voor een kwaliteitsregenpak met een hoge hydrostatische weerstand (fox aquos tri layer). Droog blijven is in koude omstandigheden écht wel het allerbelangrijkste

Een setje reservekledij is dan ook aan te raden voor wanneer het mis ging: nat worden betekent gegarandeerd koukleumen. Verder moeten we ook voldoende aandacht besteden aan een warme muts, handschoenen, dikke sokken en een thermal snood (Fox). Neem ook je winterlaarzen een maatje ruimer zodat ze niet knellen met die dikke sokken en er voldoende luchtisolatie mogelijk is.

Shelter en slaapzak

Als je bovenstaande tips respecteert blijf je ongetwijfeld een hele dag lekker warm. Voor langere sessies hou je best ook rekening met volgende tips. Zo is een bivvie met extra winterskin (fox frontier) én grondzeil essentieel om de warmte goed vast te houden.

Die paar centimeter lucht die tussen de twee doeken gevangen zit is een prima laag isolatie. Tentverwarming kan ook, maar zorg er dan steeds voor dat er voldoende ventilatie blijft. Een gouden regel: als de verwarming aanstaat blijft de deur van de tent open en bij het slapen gaat de verwarming uit! Op die manier geef je het levensgevaarlijke koolstofmonoxide geen kans om zich op te stapelen in de tent.

Het is nu ook het moment om die dikke winterslaapzak (Fox 5 season flat liner sleeping bag) van de zolder te halen. Een warmwaterkruik zorgt ervoor dat je ook na het drillen van een vis midden in de nacht snel weer op temperatuur komt en de slaap kan vatten.

Wintervissen zonder koukleumen

De innerlijke mens

Vissen in de kou vergt nogal wat van ons lichaam: automatisch ga je een pak meer calorieën verbranden. Een stevige, warme maaltijd helpt je zeker om warm te blijven en ook hete soep, thee of koffie laten je meteen een pak comfortabeler voelen. Gebruik een 4 seizoens gas cartridge om je maaltijden en dranken vlot op te warmen. Gasflesjes gevuld met enkel butaan branden door de koude niet echt lekker meer en dat moeten we zeker vermijden.

Als je met bovenstaande tips rekening houdt ben ik er zeker van dat je ook in ijskoude omstandigheden best een leuke sessie kan beleven. De vissen zijn iets moeilijker te vangen dan in de andere seizoenen, maar het gevoel dat je krijgt bij het vangen van een heuse winterkarper doet meteen de extra voorbereiding vergeten! Veel succes en genieten maar!

To top