De ultieme koopgids voor zeevissers - Wat heb jij nodig om te beginnen met zeevissen? Deel 2

Deze inzending is geplaatst op door

De ultieme koopgids voor zeevissers - Wat heb jij nodig om te beginnen met zeevissen? Deel 2

Je hebt Deel 1 van onze gids gelezen en misschien al nagedacht over welke hengel, molen en lijnen je wilt gaan gebruiken bij je eerste dagje aan zee. Daarmee ben je er echter nog niet: zonder end tackle en aas ben je immers nergens, dus vertellen we je in dit deel wat er allemaal op de markt is om je uitrusting compleet te maken! Naast end tackle en aas, hebben we ook een lijst met allerlei handige accessoires die je helpen je vissessies nog leuker en succesvoller te maken!

 

Klik hier voor al het zeevismateriaal dat we verkopen.

 

Image with link to the sea fishing terminal tackle category.

Terminal tackle voor zeevissen

Net als alle andere disciplines, zou ook zeevissen niet mogelijk zijn zonder end tackle, of terminal tackle. De juiste end tackle is zo essentieel dat je zonder een goede selectie aan materiaal net zo goed niet aan boord van de boot kunt stappen.

Zeevishaken

Als belangrijk onderdeel van je vismateriaal, moeten je haken voor het zeevissen bestand zijn tegen de corrosie van zoutwater. Je kunt verschillende soorten haken gebruiken, zoals haken met een korte haaksteel, baitholder haak, j-haak en cirkelhaken.

Fabrikanten met haken die bestand zijn tegen het zeewater, zijn onder andere Mustad en Kamasan.

TOP TIP
Je haak moet altijd passen bij de grootte van de vis waarop je vist en het aas dat je daarvoor gebuikt. Als vuistregel: GROTE HAAK = GROTE VIS en KLEINE HAAK = KLEINE VIS.

Zeevistuigjes

Kant-en-klare rigs zijn een makkelijke en efficiënte manier om het juiste tuigje te vinden. Daarnaast kun je natuurlijk ook je eigen rigs knopen. Daarvoor hebben we een uitgebreid assortiment onderdelen die je kunt gebruiken om je eigen tuigjes te maken. Er zijn veel patronen die je kunt uitproberen met verschillende moeilijkheidsgraden. Zo kun je kijken wat er bij jou en jouw stijl van vissen past. Een simpele running rig is voor veel hengelsporters een effectieve opstelling, net als een dubbele haakmontage, een jojo-montage met een pulley bead en een flapper met twee of drie haken.

Zeevisdobbers

Dobbers worden meestal gebruikt bij witvissen, maar kunnen ook heel nuttig zijn voor zeevissers. Je kunt ze zowel vanaf de kant als op het water gebruiken, zeker in de zomermaanden. De zeevisdobbers bij uitstek zijn langwerpige dobbers en ronde dobbers.

Werpgewichten voor zeevissen

Een niet onbelangrijk stukje end tackle om toe te voegen aan je zeeviskoffer, zijn werpgewichten. Gewichtjes, zoals lood, worden vastgemaakt aan de onderkant van je tuigje met een loodclip. Je hebt ze in twee verschillende soorten: gewichten met een stuk draad erdoorheen, die je aan de onderkant bevestigt, en stukken lood. Beide zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.

De meeste strandvissers gebruiken gewichten die van zo’n 110 gram en meer. Zo heb je voldoende gewicht aan je hengel om weerstand te kunnen bieden aan de wind en golven en stroming. Als je vanaf een boot vist op soorten als haaien en bodemvissen (met name platvissen), moet je gewicht zwaar genoeg zijn om in contact te blijven met de bodem.

TOP TIP
Breakaway heeft lood dat zich in het zand ingraaft na je worp, maar die ook gemakkelijk weer loskomen als je je hengel binnenhaalt.

Als je vist op zeeforel (naar zee gemigreerde bruine forel) of andere soorten die een stukje stroomopwaarts de rivieren in zwemmen, kun je vliegvistechnieken gebruiken om ze te vangen.



Zeevisaas

Het is geen verrassing dat ook voor zee- en strandvissen aas een belangrijke rol speelt. Levend aas dat goed in de smaak valt bij zoutwatervissen, zoals wormen en krab, zijn gelukkig makkelijk te vinden langs de kust of in viswinkels.

TOP TIP
Investeer in een goede koeltas voor je levende en bevroren aas, zodat het niet bederft als je voor langere tijd aan het strand vist.

 

Soorten zeevisaas

Veel zeevissers gebruiken graag schaal- en schelpdieren als aas, maar ook spiering en wormen doen het goed. Dit zijn enkele van de meestgebruikte aassoorten:
Zeepier: Deze vind je vaak in modderige grond onder het zand. Zoals de naam doet vermoeden, is deze worm een mariene soort en is een veelgebruikt aas door hengelaars die vissen op kabeljauw en kleinere platvissoorten.
Zeeduizendpoot: Een ideaal aas voor kleinere vissoorten, en als je een beginnende zeevisser bent die vist vanaf de kant. Pas op wanneer je ze aanhaak, want ze hebben sterke kaken. Je haakt deze wormen aan in hun bek en trekt ze door over je haaksteel.

TOP TIP
Aasnaalden maken het makkelijker om wormen aan te haken.

Inktvis: Inktvis werkt goed bij grotere vissoorten als kabeljauw en zeepaling. Inktvissen worden meestal in hun geheel gevangen, maar kunnen gesneden worden om kleiner aas te maken.
Zandspiering: Deze langwerpige vissoort is vergelijkbaar in gebruik met de zeepier en is ideaal voor het vissen op rog of soorten die ’s winters actief zijn, zoals kabeljauw en wijting. Je vindt het in veel winkels, meestal in de diepvries. Je gebruikt zandspiering het beste met licht materiaal vanaf de kust of vanaf een boot.
Krab: Kan zowel levend als bevroren gebruikt worden, maar gebruik een vervellende krab nooit als dood aas. Met elastiek kun je de krab aan de haak vastbinden. Dit aas kan vrij duur zijn en sommige hengelsporters halen de poten eraf en gebruiken het vlees dat erin zit als aas.
Stroken vis: Je kunt stroken vers gevangen makreel of haring gebruiken voor soorten als heek, roggen, pollak, baars, kabeljauw, leng en sommige grotere platvissoorten als tarbot. Verkrijgbaar als vers aas, of diepgevroren.
Hele vis: Voor roofvissen als tonijn, vleet, heek en haaiensoorten kun je het beste hele vissen gebruiken, zowel dood als levend. Soorten die het goed doen, zijn kabeljauw, pollak en koolvis.

Image with link to the sea fishing terminal tackle category.

Zeekunstaas

Vissen met kunstaas is ontzettend populair onder zee- en strandvissers. Er zijn verschillende soorten kunstaas, waarmee je ook verschillende soorten vis kunt aantrekken. Je kunt zowel drijvend vissen als spinnen als vissen met veertjes.

Soorten zeekunstaas

Loodkopjigs: Gebruikt om kleine dieren te imiteren, zoals schelpdieren en ongewervelde dieren. Deze jig is gemaakt om snel te zinken, waarna hij boven de zeebodem blijft hangen.

Metalen jig: Deze jig wordt meestal over de bodem heen bewogen of uitgeworpen en langzaam binnengehaald. Een metalen jig kun je op en neer bewegen met je hengel om zo vissen te lokken.

Pluggen: Dit kunstaas spettert bij het raken van het water en is daarom vooral geschikt voor roofvissen die dichter aan de oppervlakte leven op open zee.

Kunstaas lepels: Dankzij hun gebogen vorm bewegen en spetteren lepels als zwemmende vissen. Hiermee imiteer je kleinere aasvissen.

Spinners: Spinners zijn vooral goed voor vissen in de binnen wateren. Ze lijken niet op aasvissen, maar trekt vissen aan met geluiden en trillingen onderwater.

Zacht plastic kunstaas: Hengelsporters laten dit aas langzaam zinken of bewegen het op en neer over de bodem als ze kleine aasvissen na willen bootsen. Je hebt ze in verschillende kleuren en soorten.

TOP TIP
Voor tonijn en andere roofvissen die op zicht jagen zijn inktvis jigs of kunstaas heel effectief. Zorg er alleen voor dat de haken niet zichtbaar zijn!

Windschermen en tentjes

Wanneer je je veel aan de kust bevindt en af en toe even wat beschutting wilt zoeken tegen de wind, is een windscherm of tent een goede investering. Ook je koelboxen en koeltassen hebben hier profijt van, want die werken een stuk beter als ze niet vol in het zonlicht staan. Er zijn wel enkele dingen die je in de gaten moet houden:
Size matters: Vergeleken met de tenten die karpervissers gebruiken, zijn de tenten voor aan het strand meestal klein en licht in gewicht met. Grotere schermen bieden je meer ruimte, maar brengen ook extra gewicht met zich mee.
Slikranden: Deze liggen plat op de grond zodat je ze kunt bedekken met zand om te voorkomen dat je scherm wordt weggeblazen. Ze helpen ook voorkomen dat het zand je tent in wordt geblazen. Sommige schermen kun je in ook de grond prikken, maar een combinatie daarvan en slikranden werkt beter dan het vastprikken alleen.
Ups en downs: Kijk ook naar het gemak waarmee je je scherm of tent kun topzetten en inpakken. Het is geen overbodige luxe om dit eerst in je achtertuin te oefenen.

Zeevisaccessoires

Naast de materialen die een wat hogere prioriteit hebben, zijn er natuurlijk ook nog genoeg andere handige hulpmiddelen die goed van pas komen!
Handschoenen of een vingerbeschermer: Niet alleen ideaal voor het vasthouden van vissen met een ruwe huid, scherpe tanden of vinstralen, maar ook om je vinger te beschermen tegen een snijdende lijn bij het uitwerpen.
Hengelsteun: Met een hengelsteun voor op het strand krijg je minder zand en andere troep tussen je molen. Let als je een hengelsteun gebruikt wel op de getijden! Zorg er daarnaast ook voor dat je molens los staan, zodat je hengel niet kapotgaat als een vis hard aanbijt.
Hoofdlamp: Het kan gevaarlijk zijn om ’s nachts aan zee te vissen, dus doe dit alleen als je het juiste materiaal en de juiste kennis in huis hebt! Goede verlichting is hierbij echt een must, zodat je een oogje kunt houden op de getijden en de kustlijn.
Viskoffers en -tassen: Met zoveel materiaal dat je mee kunt nemen naar het strand, heb je waarschijnlijk meer bagage nodig dan je gewend bent, zoals een rugtas, een koeltas of een foudraal.
Zitkisten<: Zitkisten kun je gebruiken als opslagplek voor je materiaal en als stoel.
Kleding: Vanzelfsprekend, maar soms vergeten: investeer in goede kleding die je de hele dag kunt dragen onder verschillende weersomstandigheden, van een waadpak tot een zonnehoed.
Netten: Hoewel je sommige vissen aan je hengel aan boord kunt halen, is gebruik van een net bij grotere vissen een must. Zo zorg je er niet alleen voor dat de vis niet onnodig gewond raakt, maar voorkom je ook dat je je vis in z’n geheel kwijtraakt. Als je vanaf een boot vist, is het verstandig om een uitschuifbaar net mee te nemen zodat je dichtbij de vis kunt komen vanaf het dek. Voor grote soorten heb je een groot net nodig, bij voorkeur eentje met een rubberen net of rubber coating.

Emmers: Geliefd bij veel zoetwatervissers, maar ook voor zeevissers bijzonder nuttig. Een emmer kun je zowel op de boot als aan land gebruiken om extra materiaal in te bewaren, op te zitten of om te vullen met water en je levende aasvissen in te bewaren. Uiteraard is een emmer ook een geschikte plek voor water met zeep om na afloop van je sessie je handen in te wassen!
Langbektang: Veel zoutwatersoorten hebben scherpe tanden of stekels. Om je te helpen je vis veilig te onthaken, kun je een langbektang gebruiken waarmee je de haak uit de bek kunt trekken. Langbektangen zijn daarnaast ook handig voor het opzetten van je tuigjes als je haakjes moet buigen of leaders moet bijknippen.
Schaar: Om ervoor te zorgen dat je te allen tijde zonder problemen je visdraad of je gevlochten lijn kunt doorknippen, is een goede schaar een must. Zo blijven je spoel en jij onbeschadigd.
Aasnaald: Samen met elastische draad is een aasnaald precies wat je nodig hebt om aasvissen, doof of levend, aan je tuig vast te maken.
Scherp mes: Als je je eigen aasvissen vangt, is een mes handig om bij je te hebben, zodat je de vissen in blokjes kunt snijden voordat je ze in je emmer gooit. Een snijplank is hierbij ook geen overbodige luxe.
Verrekijker: Hoewel je verrekijkers meestal in de handen van vogelspotters ziet, hebben ook voordelen voor zeevissers!
Zonnebril: Elke hengelsporter heeft een zonnebril nodig om hun ogen te beschermen bij het spotten van vis, zelfs op bewolkte dagen.
Weegschaal en lineaal: Als je je vissen selecteert op grootte en gewicht, zijn een weegschaal en lineaal onmisbaar, helemaal als je op soorten vist die je alleen mag houden vanaf een bepaalde lengte.
Camera: Leg je visherinneringen vast! Een waterdichte behuizing voor al je technische apparatuur is wellicht een goede investering, helemaal als je vanaf een boot vist.

We hopen dat je met deze lijst een idee hebt van wat jij nodig hebt om te gaan zeevissen. Als je toch meer informatie nodig hebt, neem dan een kijkje in onze andere blogs speciaal voor beginners.

To top