Hoofdlijnen, een weloverwogen keuze

Deze inzending is geplaatst op door

Hoofdlijnen, een weloverwogen keuze

Door Chris de Clercq

 

Wie de dag van vandaag zijn hoofdlijnkeuze beperkt tot een standaard nylon hoofdlijn van 35/00 voor alle scenario’s binnen zijn visserij, doet zichzelf veel tekort. Ieder zichzelf respecterende fabrikant heeft tegenwoordig een uitgebreid aanbod aan hoofdlijnen in zijn assortiment en dat is niet zonder reden. Ikzelf ga heel flexibel om met mijn keuze voor een specifieke hoofdlijn en laat dit volledig afhangen van de situatie waarin ik me bevind. Welke factoren in dat keuzeproces een rol spelen vertel ik jullie graag hieronder.

 

De juiste lign op de juiste plaats is een meerwaarde

Mono’s

Het klassieke nylon, een geavanceerde copolymeer of het robuuste fluocarbon: al deze lijnen hebben gemeen dat ze uit één materiaal bestaan en er uitzien als wat men onder klassieke vislijn verstaat: glad en met de nodige rek. Toch hebben ze heel verschillende eigenschappen en daar kunnen we zeker ons voordeel mee doen. Zo is een lichte, en ik heb het hier over de dichtheid, nylonlijn heel geschikt om in de dunnere diameters te gebruiken als oppervlakte en ziglijn. Een drijvende lijn laat je in die specifieke situatie toe om je haakaas op een zo natuurlijk mogelijke manier te presenteren.

Een copolymeerlijn ga ik dan weer gebruiken in een heel bijzondere variant: de getaperde hoofdlijn. Dit is een dunne, gladde hoofdlijn van 300 meter lang waar aan beide uiteinden naadloos een getapered dikker stuk van een vijftiental meter is geplaatst. Dit dikkere stuk laat je toe om de kracht van extreem verre worpen op te vangen zonder dat je last hebt van een voorslagknoop. Eens de worp is ingezet schiet de dunne, gladde lijn moeiteloos van de spoel en laat je toe om met gemak worpen boven de 150 meter te halen. Dé lijn dus om werpend op extreme afstanden te kunnen vissen.

 

Fluocarbon is ideaal om smalle, heldere kanaaltjes te bevissen

Fluocarbon hoofdlijnen zijn een klasse apart: ze zijn nagenoeg onzichtbaar onderwater, heel erg zwaar en bovendien extreem schuurbestendig omwille van de hardheid van het materiaal. Helaas brengen deze positieve eigenschappen ook wat nadelen met zich mee: zo is deze lijn niet geschikt om echt ver mee te gooien door zijn stugheid. Bovendien kan het goede afzinken bij het vissen op grote afstand bijdragen aan een slechte beetregistratie. Toch gebruik ik deze lijn graag bij het kantvissen net omdat ze zo mooi op de bodem gaat liggen. Of tijdens de wintermaanden bij helder water als voorslag in combinatie met een gevlochten lijn.

 

Voor iedere situatie de juiste lijn

Braids

Gevlochten hoofdlijnen of braids hebben het laatste decennium een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen zijn ze veel gladder en ronder geworden, maar door het gebruik van extra sterke vezels ook nog eens zeer slijtvast en schuurbestendig. Bovendien heb je ook nog eens de keuze tussen drijvende, zwevende of zinkende varianten. Een kwaliteitsbraid gaat gelukkig verschillende jaren mee en dat compenseert mooi voor de hogere aankoopprijs in vergelijking met mono. Het grootste voordeel van een gevlochten hoofdlijn is ongetwijfeld dat ze absoluut geen rek bezit. En dat heeft in mijn ogen enkel maar voordelen:

Een eerste voordeel als je werpend met een braid gaat vissen is de ongelooflijke gevoeligheid die je tijdens het afzinken en neerkomen van het lood ervaart. Met een beetje ervaring weet je meteen op welk type bodem je aan het vissen bent: hard of zacht, zand of klei, wier of wiervrij. Een juiste interpretatie van het bodemtype laat je toe om je rig- en aasaanbieding beter op de situatie af te stemmen waardoor je ook beter gaat vangen!

 

je hoofdlijn bepaalt hoe ver je zal werpen

Een tweede groot voordeel van die rekloze braid is het vissen op grote afstand en de obstakelvisserij. De beetindicatie is steeds direct, hoe ver je ook vist, en bovendien kan de karper geen gebruik maken van de rek om een obstakel in te zwemmen. Je hebt met andere woorden onmiddellijke controle over een vluchtende vis en kan met behulp van de hengel de vis kordaat wegleiden van het gevaar.

Een derde voordeel is dat je met een gevlochten zinkende lijn prima met slappe lijnen kan vissen zonder aan een uitstekende beetregistratie te moeten inboeten. Geen strakke lijnen meer die over je stek lopen en de karpers meteen duidelijk maken dat er iets niet pluis is. Een absolute gamechanger op wateren die onder zware hengeldruk staan.

 

Zinkende Fox submerge is mijn favoriete hoofdlijn

Met al die voordelen is het niet te verwonderen dat ik voor het overgrote deel van mijn visserij kies voor zo een zinkende gevlochten lijn. De Submerge Sinking Braided Mainline van Fox is zo een lijn die door zijn gladde afwerking ook nog eens heel prettig werpt en verkrijgbaar is in 3 uitvoeringen: de 25lbs gebruik ik graag om ver werpend te vissen zonder al teveel obstakels in de buurt, de 40lbs is een prima allround dikte en zeer geschikt om locked up obstakels te bevissen. Voor extreem zware omstandigheden zoals de grote Franse reservoirs of plassen zoals Rainbow heb je dan het stevige, grote broertje in een treksterkte van maar liefst 55lbs!

 

EXtreme omstandigheden vragen een extreem sterke hoofdlijn

Samenvattend

Geef de ontwikkelingen van nieuwe types hoofdlijnen zeker een kans in je visserij. Bij een eerste gebruik voelt een braid of fluocarbon misschien wat onwennig aan maar al snel zul je opmerken dat de voordelen van de juiste lijn in de juist omstandigheden met gemak de overhand halen. Bovendien geeft het kiezen van een juiste hoofdlijn voor een specifieke visserij je een veel hogere efficiëntie van je visuren. Je vist gevoeliger, preciezer, verder en sterker dan ooit en dat kan zich alleen maar vertalen in betere resultaten. Think about it!

 

To top