Earth Day voor Hengelsporters — 9 Tips voor Milieuvriendelijk Vissen

Deze inzending is geplaatst op door

Earth Day voor Hengelsporters — 9 Tips voor Milieuvriendelijk Vissen

Elk jaar op 22 april vindt Earth Day, de Dag van de Aarde, plaats. Dit is de dag waarop in 1970 de moderne milieubeweging het levenslicht zag en zo leidde tot een groter bewustzijn van de staat van onze planeet. Earthday.org is een organisatie die over de hele wereld actief is om mensen aan te sporen zich actief in te zetten voor de Aarde in de volgende gebieden:
  • Klimaatacties
  • Onderwijs en wetenschap
  • Mensen en gemeenschappen
  • Natuurbescherming en -herstel
  • Plastic en vervuiling
In Nederland wordt de organisatie vertegenwoordigd door dagvandeaarde.nl.

Uit een recent WNF Living Planet rapport blijkt dat de biodiversiteit in zoetwater met een geschatte 84% is afgenomen.

Naast klimaatverandering heeft ook vervuiling van rivieren, plassen en uiterwaarden een dodelijk effect op planten en dieren — momenteel is de grootste bedreiging voor zoetwatersoorten. Voor vissers is dit een groot probleem.

Dankzij Earth Day hebben mensen over de hele wereld de mogelijkheid om iets terug te doen voor de aarde. Dit kan zijn meedoen aan een opruimactie op het strand, tellen en bijhouden van vis- en vogelsoorten tijdens het vissen of leren over het verschil dat jij als hengelsporter kunt maken voor het milieu, en daarmee voor de Aarde.

Hoe kunnen vissers een bijdrage leveren aan het milieu?

Milieuvriendelijk vissen is in 2021 makkelijker dan ooit. Er zijn tal van organisaties die activiteiten organiseren om de rivieren, plassen en stranden waar we vissen, schoon te houden, niet alleen voor de vissen, maar voor al het leven in deze gebieden.

Door minder plastic te gebruiken, te recyclen en door milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken, maak je al een goed begin met wat je als hengelsporter kunt bereiken. Als je echt aan boord wil stappen van de milieuvriendelijke vissersboot op Earth Day, zijn hier een aantal tips voor je:

 

1. Ruim je afval op na een dagje vissen

Veel hengelsporters ruimen al veel afval op, niet alleen van henzelf, maar ook dat van anderen tijdens opruimacties van hun hengelclubs of andere organisaties. Vissers worden zich steeds meer bewust van de negatieve gevolgen van het achterlaten van visdraad, ongebruikt aas of hun eigen lunch en ruimen dit als vanzelfsprekend op. Als je nog een stapje verder wilt gaan en je visstek schoner achterlaat dan je hem gevonden hebt, lever je een grote bijdrage aan een gezond ecosysteem.

2. Gebruik geen plastic tasjes voor je aankopen

In onze fysieke Angling Direct winkels gebruiken we sinds oktober 2018 al geen plastic tasjes meer. In plaats daarvan hebben we biologisch afbreekbare papieren tasjes of juten tassen die een leven lang mee gaan. Wat kun jij in Nederland en België doen? Vraag je af of je dat plastic tasje wel echt nodig hebt. Wellicht kun je je spullen ook zonder tas naar de auto dragen. Als alternatief kun je natuurlijk ook je eigen, herbruikbare tas meenemen. Een kleine moeite voor het welzijn van de vissen die we graag vangen.

3. Recycle je visdraad

Door je visdraad te recyclen, of in ieder geval op te ruimen, laat je in ieder geval één gevaar minder achter voor de dieren in je omgeving. Vrijwel alle vissers bekommeren zich om het milieu, aangezien gezonde flora en fauna, en een schone omgeving zich vertalen naar betere vangsten.

Meer dan 85% van de hengelsporters staat open voor het recyclen van hun vislijnen als daar faciliteiten voor geboden worden. Helaas bestaan daar in Nederland geen initiatieven voor en hoort je visdraad bij het restafval. In Vlaanderen daarentegen is er een initiatief gestart, in samenwerking met de Britse Anglers’ National Line Recycling Scheme (ANLRS) om ook daar gebruikte visdraad in te zamelen en te recyclen. Sportvisserij Vlaanderen houdt een lijst bij van plekken waar gebruikte vislijnen worden ingezameld. Vanzelfsprekend maakt Angling Direct ook deel uit van de ANLRS en vind je in al onze winkels rode containers voor je gebruikte visdraad.

De ANLRS heeft in 2018 meer dan 2,5 miljoen meter aan vislijn gerecycled, waarvan het meeste gebruikt wordt voor het maken van pylonen, zonnebrillen, skateboards, wetsuits en zwemkleding. Een grote prestatie, maar zonder de medewerking van fabrikanten, retailers en bovenal, jou als visser, is de ANLRS nergens. Dus ben je op vakantie in Engeland of ben je in Vlaanderen en wil je af van je gebruikte visdraad, dan kun je ze zonder al teveel moeite afleveren bij de aangesloten winkels en clubs.

4. Kies voor milieuvriendelijk vismateriaal

Door gebruik te maken van milieuvriendelijke producten kun je je negatieve impact op het milieu beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herbruikbare, visvriendelijk aas, zoals kunstmaïs en kunstaas. Je kunt ook nadenken over het gebruiken van biologisch afbreekbare monolijn dat sneller afbreekt in de natuur zonder dat je concessies hoeft te doen op prestaties — het is net zo goed als reguliere visdraad. Lood kan gevaarlijk zijn voor vissen en hun gezondheid. Je kunt overwegen om over te stappen op minder schadelijke materialen als staal, wolfraam of tin.

Bij milieuvriendelijk vissen hoort ook de haak die je gebruikt. Door voor cirkelhaken te kiezen in plaats van J-haken beperk je de schade aan de binnenkant van de vis, helemaal als je vist volgens het catch-and-release principe. Ook het gebruik van glaskralen en netten zonder knopen dragen bij aan milieuvriendelijker vissen en als je op zoek bent naar dingen als waadpakken en aasdozen, kan het lonen om op zoek te gaan naar producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen.

5. Kies voor plasticvrije of milieubewuste merken

In samenwerking met Korda heeft Angling Direct geprobeerd om het plasticafval afkomstig van Korda's producten in ons distributiecentrum te verminderen. Door hun producten in stapelbakken te vervoeren, bespaart Korda maandelijks 672m tape, de hoogte van 16.800 Korda visdozen op elkaar gestapeld. Het verminderen van afval van transportverpakkingen door Korda is slechts het begin en we hopen dat er snel meer merken zullen volgen!

6. Houd je aan Visserijwet en -regels

Om ervoor te zorgen dat Nederland en België een gezonde visstand behouden, zijn er een aantal wetten en regels waar je je als sportvisser aan dient te houden. Welbekend is dat iedere visser in Nederland in bezit moet zijn van een VISpas; in Vlaanderen is dit het visverlof. Er zijn echter ook regels met betrekking tot gesloten tijd voor bepaalde aas- en vissoorten, minimummaten voor vissoorten en beschermde vissen. Door je hieraan te houden, bescherm je niet alleen de vispopulatie, maar zorg je ervoor dat iedereen plezier blijft houden langs de waterkant.

Voor de binnenwateren gelden andere regels dan voor zeevisserij en kustwateren en uiteraard heeft ook Vlaanderen zijn regels voor sportvisserij in openbare wateren en op zee. Houd je je niet aan deze regels, dan loop je het risico op een boete.

7. Maak melding van vervuiling en stroperij

Vervuiling vormt niet alleen een gevaar voor de vissen, maar voor al het leven in en om het water. Niet alleen leidt vervuiling tot sterfte onder dieren en planten, het komt ook regelmatig voor dat vissers merken dat op hun vaste visstek steeds minder vissen zitten of dat de gemiddelde grootte van de vissen afneemt.

Voor ons als hengelsporters is het water en de daarin levende vissen belangrijk. Kleiner wordende vissen zijn slechts de eerste symptomen van een milieu dat uit evenwicht gebracht is; daarna volgt al snel het compleet verdwijnen van de vis met als gevolg dat het hele ecosysteem ineenstort. Het is daarom van groot belang dat je je afval zorgvuldig opbergt en meeneemt om later weg te gooien. Merk je dat een bepaald water toch vervuild is en ben je niet bij machte om daar zelf wat aan te doen, maak er dan melding van. In Nederland kun je via dit formulier de juiste waterbeheerder vinden. In Vlaanderen vind je op deze website waar je je melding moet doen.

Naast vervuiling vormt ook stroperij en illegale visserij een bedreiging voor de visstand. Zowel in Nederland als Vlaanderen zetten Sportvisserij Nederland respectievelijk Sportvisserij Vlaanderen zich in om dit tegen te gaan. Dit kan echter niet zonder de hulp van de oplettende visliefhebber. Kom je activiteiten tegen die ingaan tegen de Visserijwet en -regelgeving, verzamel bewijs en maak er dan melding van. Dit kan in Nederland bij Sportvisserij Nederland; in Vlaanderen kun je daarvoor terecht bij de natuurinspectie van jouw provincie.

Hoe sneller er melding gemaakt wordt, hoe groter de pakkans!

8. Vermijd overdracht van ziektes, dieren en lifters

Het voorkomen van het verspreiden van invasieve soorten begint bij een samenwerking tussen alle organisaties en individuen die betrokken zijn bij buitenactiviteiten, waaronder hengelsporters. Voor het wassen van je vismateriaal voldoet over het algemeen het principe van schoonmaken, afdruipen, drogen, weggooien.

9. Steun organisaties die zich inzetten tegen vervuiling

Om zo lang mogelijk te blijven genieten van onze hobby, zijn schone wateren en daarmee een gezonde visstand onmisbaar. Om organisaties als Schone Rivieren te steunen, kun je nadenken over het doen van een donatie, het organiseren van inzamelingsacties of je kunt je inzetten als vrijwilliger. Zo dragen we allemaal bij aan het schoonhouden van onze wateren.

Veel vissers zetten zich al onvermoeibaar in voor het milieu en we willen die vissers dan ook van harte bedanken!

Deze kleine aanpassingen aan onze visgewoonten hebben een geweldig positief effect. We hopen dan ook dat je deze tips ter harte neemt de volgende keer dat je je naar de waterkant begeeft, zodat we nog lang kunnen genieten van de vissen en hun mooie leefomgeving.

Als je zelf nog tips hebt om op een meer milieuvriendelijke manier te vissen, neem dan vooral contact met ons op via Facebook, Twitter of Instagram.

Als verkoper van vismateriaal probeert Angling Direct het goede voorbeeld te geven en continu bezig te zijn met het verminderen en recyclen van ons afval. Volg ons op onze social mediakanalen voor updates!

To top