Winterkarpers achterna

Deze inzending is geplaatst op door

Winterkarpers achterna

 

Samen met de lente is het winterseizoen mijn favoriete periode om een karper te vangen. De rust aan de oevers van die drukke recreatieplassen is tijdens de koude maanden heerlijk en als je het geluk hebt om een winterkarper te vangen dan verkeert die steevast ook nog eens in topconditie!

We weten intussen ook al een tijdje dat het klassieke idee van die passieve karpers op het diepste gedeelte van het water niet altijd klopt. Karpers zwemmen wel degelijk rond in de winter en azen willen ze ook wel doen als je het juist aanpakt.

In de volgende alinea’s deel ik graag mijn winterse aanpak met jullie. Die aanpak is er eentje die gebaseerd is op praktijkervaringen en daar komen toch enkele duidelijke aandachtspunten naar voor. Toch is het terzelfdertijd ook zo dat ieder water zijn specifieke winterse eigenaardigheden heeft en dat die ook nog eens kunnen veranderen naarmate de winter vordert. Aan jullie om dat op jullie eigenste winterwater te gaan ontdekken!

where to fish?

Waterkeuze en aastijden

Dit is meteen de belangrijkste overweging die je moet maken om succesvol te zijn. Zo maak je het jezelf zeer moeilijk als je besluit om in een winter zoals deze een grote, dun bezette zandput aan te pakken. Daarom beperk ik me in de winter tot die types wateren die het mogelijk maken dat je vrijwel altijd op de vis zit, waardoor er effectief eentje vangen toch weer realistisch wordt.

Het eerste type betreft goedbezette plassen en parkvijvers. Hier valt er zelfs in de meest barre omstandigheden altijd wel een mondje te vullen. Bovendien zijn de goede winterstekken relatief makkelijk te vinden. Bij de iets grotere plassen zijn de zongerichte taluds onder water die een beetje rustig liggen (hengeldruk) vaak favoriet bij de karpers. Maar koud betekent niet altijd meteen diep. Een beetje tot mijn eigen ongeloof was op één bepaald water de ondiepste hengel (2 meter) het productiefst tot half december; pas vanaf dan haalde de hengel onderaan het talud (6 meter) de bovenhand.

Op de ondiepere parkvijvers zoek je best de karpers rond en onder steigers , overhangende takken en voederplaatsen voor eenden. Ook hier zijn stukken die de hele dag in de zon liggen vaak favoriet.

Het tweede type zijn de kanalen en rivieren waar dankzij de aanwezige industrie of energiecentrales warm water wordt geloosd. Deze topstekken hebben echter één groot nadeel: ze kenden de afgelopen jaren zoveel hengeldruk dat ze meestal kapot zijn gevist.

Toch zijn er hier en daar op een vergeten stuk kanaal nog kleine warm waterinlaten te vinden die door de grote meute nog niet zijn ontdekt. Hier liggen de karpers niet gestapeld zoals vroeger het geval was aan de energiecentrales, maar enkele visjes zijn hier altijd wel te vangen.

Een groot voordeel van koude karpers is dat hun aastijden kort en klokvast zijn. Dat betekent in het begin wel wat zoekwerk naar die korte aasperiode, maar eens je ze gevonden hebt hoef je de koude meestal maar een paar uurtjes te trotseren en is de buit binnen. Bij de waters die ik ’s winters beviste kwamen de beten meestal in de namiddag of de eerste uren na zonsondergang.

Aas

De klassiekers zoals sweetcorn, maden, casters, frolics, brood, deeg, fluo pop ups en goed verteerbare boilies hebben hun status niet zomaar verworven. Het zijn allemaal aassoorten die in de winter succesvol kunnen worden ingezet. Ook combinaties hiervan doen het zeer goed.

Wanneer van in het najaar een voercampagne wordt opgestart met een goede verteerbare winterboilie, kan je hiermee vaak tot aan het dichtvriezen van de plas aan de slag. Toch zijn een aantal kleine variaties in de aasaanbieding bij echt koude watertemperaturen (< 6°C) favoriet gebleken. Aanbeten kwamen vlugger op een heel klein stukje boilie, een balletje deeg van dezelfde samenstelling of een snowmancombi van een fluo en voerboilie. Deze variaties vis ik steeds single hookbait. Om de vissen toch nog de nodige stimulans – ook die op half water- te geven om te gaan zoeken, vul ik de voerboot met zeer fijngemalen boiliekruim die ik samen met het haakaas op de stek drop. Op die manier ontstaat er een vertikale attractieve wolk die vaak tot een aanbeet leidt.

Om de attractie van beneden naar boven te krijgen kan je gebruik maken van bagmix en olie in pva-netjes. (fox edges fast melt pva mesh system) Niet iedere olie is echter geschikt om in de winter te gebruiken. Door jouw favoriete olie in de koelkast te plaatsen zie je al snel wat ik bedoel: als ze stolt dan zal ze ook in het koude water haar functie niet kunnen vervullen. Zonnebloem- en hennepolie, bijvoorbeeld, blijven ook bij koude temperaturen lekker vloeibaar terwijl arachideolie (pinda’s) en de meeste visolieën stollen tot een dikke brij en dus ongeschikt zijn.

Fishing Tackle

Rigs en beetindicatie

Deze periode van het jaar vind ik niet echt de moment om veel met rigs te experimenteren. De onderlijnen die tijdens de rest van het jaar hun werk doen op een bepaald water, zouden dit nu ook moeten doen. Pas bij echt koude watertemperaturen en aarzelende aanbeten leek een echt korte onderlijn (tot 6 cm) het beter te doen dan zijn langere soortgenoten. Het spreekt voor zich dat de omstandigheden onder water dergelijke lengte moeten toelaten; bij modder (parkvijvers) of grote steenbrokken (kanalen) gaat dit iets minder vlot dan op een harde zandbodem en kies je beter voor een goede pop up rig zoals de spinner of hinged stiff rig.

Zorg ook dat je steeds met een zo scherp mogelijke haak vist. (Fox edges hooks short curve 4) De combinatie van hardere bekken onder invloed van de koude watertemperaturen en de slomere bewegingen van de karper maken een vlotte penetratie er niet gemakkelijker op. Dus hou hem scherp!

Om een optimale beetregistratie te verkrijgen van die slome karpers is het belangrijk om met een gevlochten hoofdlijn aan de slag te gaan. Sommige aanbeten zijn niet meer dan een paar piepjes en een zacht wiebelende hengeltop. Signalen die je zeker mist als je met mono hoofdlijnen zou vissen op afstand. Ik heb zeer goede ervaringen met de Fox submerge hoofdlijn in 25lbs die ik vaak nog combineer met een fluocarbon voorslag bij heel helder water. Een betrouwbare combo die heel slijtvast is en er bovendien voor zorgt dat er in de buurt van de rig geen storende lijn te detecteren valt.

Tot slot

Samenvattend komt het er dus op neer om realistisch te zijn in de keuzes die je maakt om een winterkarper te vangen. Karpers zijn nu eenmaal minder actief in de winter en ook hun eetlust is niet vergelijkbaar met die in de zomer. Stop dus vooral je energie in het vinden van goede winterspot en ga met weinig maar zeer attractief aas aan de slag.

Een koude karper op de mat is voor mij de ideale remedie om die dreigende winterblues te verdrijven. Daarom trek ik regelmatig de deur van de warme huiskamer achter me dicht om te genieten van de rust die in deze periode van het jaar aan het water heerst.

Gewoon doen en veel succes!

Chris De Clercq

To top