Wereld Meditatiedag - Vissen en mindfulness

Deze inzending is geplaatst op door

Wereld Meditatiedag - Vissen en mindfulness

Vandaag, 21 mei 2021, is Wereld Meditatiedag. Hoewel veel hengelsporters het zich waarschijnlijk niet realiseren, onze favoriete hobby is een vorm van meditatie. Dankzij het vissen verschuift je aandacht van eventuele interne conflicten en stress van de alledag op een manier die vergelijkbaar is met mediteren.

Vissen vergt geduld en stilte en daarmee geeft het vissers de tijd om in alle rust na te denken. Even weg van de geluiden en drukte van het dagelijks leven, kun je je even volledig op jezelf concentreren.

Voor sommige hengelsporters is een dag in afzondering aan het water, kop koffie in de hand, zittend in hun comfortabele visstoel, de perfecte manier om even helder na te denken en te reflecteren.

 

Wat is Wereld Meditatiedag?

Wereld Meditatiedag is een uitnodiging aan de wereld om de tijd te nemen en deel te nemen aan dit duizenden jaren oude gebruik om ons hoofd leeg te maken en ons te realiseren dat we allereerst mens zijn, en daarna werker. Meditatie speelt wereldwijd een prominente rol in veel religies. We associëren het voornamelijk met Boedhisme en Oosterse godsdiensten, maar het wordt ook veel gebruikt door mensen die niet spiritueel of religieus zijn als een manier om hun stress te verminderen en hun hoofd leeg te maken.

Hoe helpt vissen bij het mediteren?

Ondanks de meditatieve eigenschappen, zorgt vissen er niet voor dat we helemaal nergens meer aan denken; je denkt immers nog altijd aan de vissen. Desondanks krijg je wel de kans om tijd door te brengen aan het water, waar je even een kunt zijn met de natuur en kunt ontsnappen aan een stressvolle omgeving.

Terwijl je in je stoel zit te wachten tot je beetmelder een aanbeet detecteert, word je verder alleen omgeven door de rust van het leven in het water, de vogels en het ruisen van de wind door de bomen. Dit is het perfecte moment om te mediteren.

Ook simpele taken kun je gebruiken als meditatie, zoals het honderden keren uitgooien van je lijn met een gepaste snelheid, de handbewegingen en de plek waar je je aas plaatst voordat je het langzaam naar de bodem ziet zinken. Probeer, terwijl je deze dingen doet, je te concentreren op je ademhaling. Zo raak je meer gefocust op je innerlijke belevingswereld.

De positieve effecten van vissen op de geestelijke gezondheid zijn al langere tijd bekend. Wijlen poet laureate (Engelse hofdichter) Ted Hughes sprak al over hoe de hengelsport helpt bij mediteren in een tot voor kort ongepubliceerd interview met Thomas Pero in het Amerikaanse hengelsporttijdschrift Wild Steelhead & Salmon:

"Elke vorm van vissen biedt een connectie met al het leven. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf volledig onder te dompelen, en in jezelf te keren op een goede manier. Een vorm van meditatie, eenwording met jezelf op niveaus die dieper liggen dan je gewoonlijke zelf."

Voordelen van mediteren bij het vissen
  • Verminderde gevoelens van angst
  • Verminderde gevoelens van stress
  • Afleiding: of je nu wat afleiding nodig hebt van je werk, tuis of zelfs je telefoon, je kunt overal even aan ontsnappen tijdens het vissen.

To top