De Waadpak Koopgids

Deze inzending is geplaatst op door

De Waadpak Koopgids

Op zoek naar een waadpak? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. De volgende -deel-onderwerpen fungeren als een complete gids voor de zoektocht naar jouw waadpak. 

Een goed waadpak bied je zowel warmte als comfort, maar ook toegang tot stekken waar je werpend niet kunt komen. Ook kun je de vissen nu gemakkelijker scheppen en vrijlaten. 

In de volgende deel-onderwerpen behandelen we alle verschillende soorten waadpakken, de gebruikte materialen van bretels tot zool en enkele onderhoudsstips om ervoor te zorgen dat je het beste uit je waadpak haalt. 

Om de vraag te beantwoorden - welk waadpak moet ik nou kopen? - dienen we eerst alle verschillende waadpakken en verschillende ontwerpen te behandelen. 

  

Soorten waadpakken 

Er zijn drie hoofdvarianten; lieslaarzen, de waadbroek en de borstwader – hoewel ze dicht bij elkaar zitten qua mogelijkheden, zijn er toch omstandigheden waarbij je baat hebt met één bepaald soort waadpak. 

Alle waders in het Angling Direct assortiment zijn van hoge kwaliteit, maar net als elk ander product hebben ze allemaal hun voor- en nadelen. 

  

Lieslaarzen 

Lieslaarzen zijn de kleinste en kortste variant van alle waders, omdat de naam suggereert dat ze je lichaam van teen tot lies waterdicht houden en het beste van pas komen in kniehoog water.  Ze zijn samengesteld uit twee afzonderlijke stukken, één voor elk been, een riem zet vervolgens de lieslaarzen rond de heup vast om ze omhoog te houden. 

Van alle waadpakken zijn lieslaarzen het kleinst en natuurlijk ook de lichtste van allemaal. De lieslaarzen zijn dus het gemakkelijkst te vervoeren en de meest comfortabel keuze bij bijvoorbeeld warm weer. 

Lieslaarzen zijn ideaal voor een situatie waarin je je in relatief ondiep water bevindt, bijvoorbeeld als je door ondiep water waadt om roofvis van het ondiepe te triggeren. 

  

De waadbroek 

Waadbroeken komen het meest overheen met een normale broek. Je gebruikt een riem om afzakken te voorkomen, net als bij jeans.  

De waadbroek is ideaal voor water dat ongeveer tot halverwege je bovenbeen komt. Het is altijd slim om niet het maximum te zoeken met een wader. In dit geval kun je er het beste voor zorgen dat 15-20 cm van je broek droog blijft. Laten we eerlijk zijn, een broek die volloopt met koud water kan je dag flink verpesten.  

De voordelen van een waadbroek zijn duidelijk, ze bieden meer bescherming dan een set lieslaarzen, maar zonder dat ze zo strak om het lijf zitten als de borstwaders . Omdat ze veel weg hebben van een broek, zijn ze waarschijnlijk ook het meest comfortabel.

 

Borstwader

Borstwaders bieden je de meeste bescherming, waardoor je droog blijft tot aan je middel, ideaal als je in aanraking komt met snelstromend water of onverwachte golven. 

Het enige nadeel van een borstwader is dat het erg warm kan worden! Tijdens de zomermaanden wil je echt niet de hele dag in je waadpak lopen zweten. Maar de voordelen van bijna volledige lichaamsbescherming wegen op tegen dat ene nadeel - in de wintermaanden is het juist een voordeel! 

 

Waadpak constructie 

Waadpakmateriaal kan in twee categorieën worden gegroepeerd, ademend en niet-ademend. 

Geïsoleerde waadpakken zijn meestal gemaakt van neopreen. Neopreen is waterdicht, rekbaar en duurzaam, waardoor het perfect is voor waadpakken, maar het kan erg warm worden. Dikker neopreen van 7mm of meer kan ook drijvend zijn, waardoor waden moeilijker wordt in dieper, snelstromend water. 

Ademende waadpakken zijn een stuk lichter. Veel voorkomende materialen zijn nylon en polyester met een waterafstotende laag. In tegenstelling tot neopreen waadpakken, zijn niet-geïsoleerde waadpakken niet drijvend en hebben daarom de voorkeur in situaties waarin je je in dieper water bevindt. 

 

Waadzolen 

De zolen van je waadpak zijn belangrijker dan je zou denken. Ook hier weer verschillende soorten: Vilt, rubber, hiking en noppen.

Viltzolen zijn het beste voor het doorwaden van met stenen bedekte ondieptes en bieden uitstekende grip in deze omstandigheden. Viltzolen moeten echter vaak apart bijgekocht worden. 

Rubberzolen zijn het gemakkelijkst schoon te maken en het beste om door moerassige en modderig gebied te waden, maar met deze zolen heb je weer wat minder grip op een steenachtige ondergrond.

Hiking zolen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, voor vissers die veel in beweging zijn tijdens het vissen. Ze zijn ontworpen om langere afstanden mee af te leggen en zijn ook de meest comfortabele zool die je in combinatie met je waadpak kunt dragen.

Noppen bieden de meeste grip op gladde ondergronden. Denk aan met algen bedekte grond, ze hebben weinig nut op een moderachtige bodem. Kijk ook uit met de bodem van een bodem, noppen kunnen deze beschadigen.  

 

Andere waad kenmerken

Waadbanden – stel dat het water alsnog over de rand van je wader komt, dan zorgt een waadband ervoor dat alleen het bovenste gedeelte van je lichaam nat wordt. 

Zakken - Gevoerde opbergvakken helpen je om je belangrijke items bij de hand te houden en te beschermen tegen water. Handwarmerzakken doen precies wat de naam al zegt. 

Versterkte knieën – Een extra laag op de knie verhoogt de levensduur van je waadpakken. 

  

Merken 

Er zijn verschillende fabrikanten die waadpakken produceren. Zo heb je ze van Vass die gelijk opvallen door de bekende felgele schouderbanden. Daiwa - Ja, ze lijken overal goed in te zijn. Ze bieden waadpakken in alle stijlen, de Daiwa Hybride Borst Waders bieden een neopreen beengedeelte en een ademend borstgedeelte. Klinkt als een echt allrounder of niet.

To top