Arezue Wright - Lang vissen of thuis blijven

Deze inzending is geplaatst op door

Arezue Wright - Lang vissen of thuis blijven

Het is tegenwoordig zeer zeldzaam dat ik een visser tegenkom met een longshank haak. Waarschijnlijk komt dit omdat de longshank haak al lang vergeten is, uit de gratie geraakt en vervangen door meer modieuze maar niet per sé betere alternatief.

Onlangs heeft zich echter een opleving voorgedaan met een veelheid aan marktleiders die de longshank doet herleven en een aantal echt geweldige haken hebben gesmeed! Naar mijn mening bieden deze haken niet alleen een veel betere haakgreep, maar zijn ze zelfs de meest doorgewinterde karpers te slim af. Daarbij gooien veel andere vissers het tegenwoordig op de choddy’s en widegapes.

Mijn eerste kennismaking met de longshank was door het lezen van artikelen geschreven door de legendarische Frank Warwick. Hij ving zich helemaal scheel met deze nog bijna onbekende haken. Tenminste voor ons als karpervissers in ieder geval.

Frank blies de Kamasan B175-haak een nieuw leven in. Het was het geesteskind van Peter Drennan, een superieure chemisch geslepen, gebronsde haak, gemaakt van een zware draad en met een naar beneden gericht oog. Het was van oudsher een haak die werd ontworpen en ideaal is voor natte vliegvissen, maar dan met een zware draad welke hielp de haak sneller naar de bek te dalen. Voor ons als karpervissers zorgde dit voor een betere en snellere in draaiing met diepere en sterkere inhaking. Dit leidde uiteindelijk tot minder verliezen en dus meer vis in het net!

Tegenwoordig is de Longshank-haak mijn favoriete model, of het nu gaat om een eenvoudig bodemaas, een wafter of zelfs een pop-up. Ik heb alle vertrouwen in deze haken en het gebruik ervan kan worden aangepast aan veel meer toepassingen dan je denkt.

 

Voor bodemaas en wafters gebruik ik persoonlijk het liefst de KORDA Longshank X, die opnieuw is gebaseerd op het B175 haakpatroon, met een 20 graden haakbocht, zware draad, met een naar beneden gedraaid oog en een lang punt om ervoor te zorgen dat de haak op zijn plek blijft en je niet in de steek laat.

Ik ben ook een enorme fan en voorstander in het gebruik van grote haken in combinatie met klein aas. Ondanks dat het er een beetje lomp uitziet, is het getest en vertrouwd en heb ik 100% vertrouwen in het gebruik van deze combinatie. Ik experimenteer ook graag met het balanceren van het aas tegen het gewicht van de haak, wat een stuk eenvoudiger is als je een zware haak hebt als startpunt. Hiervoor geef ik de voorkeur aan de Nash Pinpoint Twister Longshank-haken die zowel met als zonder weerhaak worden geleverd. Dit is een superzware haak, zeer scherp en opnieuw met een naar beneden gericht oog voor een snelle inprik waardoor uitspugen wordt geminimaliseerd.

Met behulp van een lange steel, veilig in de juiste situatie, kun je hetzelfde haakpotentieel bereiken als met een gebogen haak, maar uiteraard zonder het risico van schade aan de vis. Onlangs viste ik met de ESP CRYOGENIC TRIG-Hammer haken die ultrascherp zijn, met een lange verfijnde naaldpunt. Combineer dit met zijn agressieve vorm en je hebt een geweldige inhaking.

Ik weet dat longshank haken misschien niet iedereen aanspreken, maar als je het eens probeert, kunnen ze je zeker helpen een paar extra vissen te vangen!

Voor degenen die een pakje vergeten longshank haken ergens onderin de vistas hebben liggen wordt het tijd om ze erbij te pakken. Voor degenen die op zoek zijn naar de perfecte haak: volgende keer dat je de hengelsportzaak bezoekt, zorg ervoor dat ze op uw boodschappenlijst lijst staan! Je zult absoluut niet teleurgesteld worden.

Bekijk ons assortiment aan longshank haken hier: https://www.anglingdirect.nl/catalogsearch/result/?q=long+shank

To top