Export van aas naar de EU tijdelijk stilgelegd als gevolg van de huidige VK-EU Handelsovereenkomst

Deze inzending is geplaatst op door

Export van aas naar de EU tijdelijk stilgelegd als gevolg van de huidige VK-EU Handelsovereenkomst

Graag willen we aan u uitleggen welke problemen er zijn met betrekking tot het invoeren van aas voor al onze Europese klanten.

 

Angling Direct kan momenteel geen aas vanuit het Verenigd Koninkrijk exporteren doordat de onderhandelingen tussen het VK en de EU over het Europees Gezondheidscertificaat, dat nodig is voor het exporteren van aas, nog niet afgerond zijn.

 

Waarom kunnen we geen aas naar de EU verzenden?

 

Aastypes als boilies, pellets en grondaas, hebben een Europees Gezondheidscertificaat nodig om geëxporteerd te worden omdat het op dit moment in dezelfde categorie valt als veevoeder. Voordat het gebruikt mag worden, moet het eerst uitgebreid en met hoge kosten worden getest en door een dierenarts worden gecertificeerd.

 

Helaas treft de VK-EU Handelsovereenkomst zowel de hengelbranche als geheel, als individuele hengelaars. Samen met aasfabrikanten als CC Moore, Dynamite Baits en Mainline Baits heeft Angling Direct alle aasbestellingen moeten stopzetten omdat we momenteel geen mogelijkheid hebben om deze bestellingen naar de EU te verzenden.

 

Kunnen klanten in de EU nog steeds andere producten bij AD bestellen?

 

De enige producten die op dit moment niet verzonden kunnen worden, zijn producten met natuurlijke ingrediënten, zoals aas (boilies, pellets etc.) Kunstaas valt hier niet onder en kan nog steeds worden verzonden.

 

Ter geruststelling van onze Europese klanten: de VK-EU Handelsovereenkomst heeft geen effect op onze mogelijkheden om de meeste producten naar Europese landen te verzenden en is er niets veranderd voor onze klanten en hun koopvoorwaarden.

 

Hoe lang duurt het voordat we aas naar de EU kunnen versturen?

 

We wachten momenteel op een aanpassing in de classificatie voor het Europees Gezondheidscertificaat.

 

Angling Direct houdt alle ontwikkelingen tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk scherp in de gaten. We hopen dat een verdere classificatie of een verandering in de regelgeving omtrent het Gezondheidscertificaat wordt vastgesteld voordat we weer aas naar onze klanten in de EU kunnen exporteren.

 

Welk effect heeft dit voor vissers vanuit het Verenigd Koninkrijk?

 

Dit hiaat in de VK-EU Handelsovereenkomst heeft ook gevolgen voor hengelaars die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar EU-landen reizen.

 

            Mark Owen, Hoofd van Zoetwater bij de Angling Trust, heeft gezegd: 

"Voor zover wij weten lijkt het erop dat de huidige situatie ook gevolgen heeft voor vissers die aas mee willen nemen uit Engeland om in Europa te gaan vissen. Wanneer de Covid reisbeperkingen worden opgeheven, zullen ook zij een Europees Gezondheidscertificaat moeten laten zien indien gevraagd.”

 

 

Wat doet Angling Direct terwijl we wachten?

 

We zullen een bericht plaatsen op de aas verkooppagina’s van de Europese websites om mensen erop te attenderen dat we momenteel geen aas verkopen of verzenden naar landen buiten het VK.

Ondanks dat Angling Direct zijn Europese klanten momenteel niet kan voorzien van aas, zijn er nog meer dan genoeg hengelsportartikelen die we bij uw voordeur kunnen afleveren, van vishengels tot kunstaas.

 

Andy Torrance, CEO van Angling Direct heeft gereageerd:

"We zijn trots op de contacten die we al lange tijd met onze aasleveranciers hebben en het is frustrerend voor hen en voor ons dat we op dit moment onze fantastische producten niet naar jullie, onze klanten, kunnen verzenden. De hengelsport sector werkt nauw samen om een oplossing te vinden en als Algemeen Directeur van Angling Direct zal ik al het mogelijke doen om te helpen. We hopen jullie snel weer van aas te kunnen voorzien."

 

Waar vind ik meer informatie?

Het goede nieuws is dat het grootste deel van de betrokken partijen binnen de hengelbranche de handen ineen heeft geslagen om te werken aan een oplossing.

 

Organisaties zoals de Britse Angling Trust en fabrikanten als Dynamite Baits en Mainline Baits zijn momenteel druk bezig om opheldering te krijgen over de VK-EU Handelsovereenkomst die er in de praktijk op neerkomt dat vissers uit het Verenigd Koninkrijk geen aas met zich mee kunnen brengen op visvakanties naar Europa en dat de export van aas bemoeilijkt wordt.

 

Jamie Cook, CEO van de Angling Trust:

 

“Ik heb mijn team binnen de Angling Trust gevraagd om samen te werken met de hengelbranche om de Europese Commissie tot andere inzichten te laten komen."

 

 

We willen van de gelegenheid gebruik maken om al onze Europese klanten te bedanken voor hun steun tijdens deze moeilijke overgang in de handelsbetrekkingen tussen het VK en de EU en we hopen

 

To top